Већа помоћ оштећенима у кривичним поступцима
Cccc

Осим Београдског, од сада и Виша јавна тужилаштва у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу имају службу за информисање оштећених и сведока у кривичним поступцима. Грађани ће моћи да се информишу о свим важним стварима за кривични поступак и њихову улогу у њему, усмено или путем брошура које ће тамо добити.

Циљ Републичког јавног тужилаштва, чији је пројекат спроведен уз помоћ ОЕБС-а, јесте да се побољша рад правосудних органа и помогне грађанима да боље разумеју и лакше учествују у кривичним поступцима.

Жртве и сведоци у кривичним поступцима, од сада ће моћи у вишим тужилаштвима да се информишу како тече поступак, која права имају, које обавезе и на који начин могу да се заштите.

"Жеља нам је да се у први план стави оштећено лице – односно жртва кривичног дела и да се уложе максимални напори да се у оквиру закона пружи помоћ овим лицима, олакша њихово учешће у кривичном поступку и спречи секундарна виктимизација жртве", каже републички јавни тужилац Загорка Доловац.

Мотив ОЕБС-а да подржи цео пројекат је стварање кривично-правног система који се заснива на поштовању основних људских права.

"Тај терет поновног пролажења сведока или жртве кроз трауматична искуства може бити веома исцрпљујуће за њих. Замислите само жртва силовања која је приморана да изнова преживљава то искуство сваки пут када треба да да исказ", каже шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Питер Буркхард.

Служба за информисање, која је предвиђена и Акционим плановима за поглавља 23 и 24, временом ће прерасти у службу за подршку у фази предистраге и истраге, јер за период од подизања оптужнице и заказивања првог рочишта такву помоћ пружају службе суда.


 

Извор: РТС - 18. 12. 2015., Датум: 18.12.2015.

Последњи догађаји