Гром 1: Ухапшени велики дилери дроге, претрес 1.165 објеката
Vucic

БЕОГРАД - Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да ће у акцијама Гром и Гром 1, бити процесуирано намање 500 лица и поручио нарко дилерима да им пакао тек предстоји јер акције против њих неће престати док се потпуно не излечи друштво од те пошасти.

На конференцији за новинаре у Влади Србије Вучић је прецизирао да је од јутрос од 4.30 у акцији привођења нарко дилера Гром 1 приведено 128 лица.

Вучић је истакао да су током јутрошње акције ухапшене и неке серијске убице, људи који су вршили неколико убисава, разбојсништава као и да су неки задржани због нелегалног поседовања оружја.

Директор полиције Милорад Вељовић изјавио је да су у оквиру акције Гром ухапшена и четири страна држављанина због разбојништва на територији Србије.

Говорећи о сарадњи полиције, Тужилаштва и осталих у акцијама борбе против корупције и криминала, Вељовић је поручио да "нема задатка који не можемо заједничи да реализујемо" и додао да се с Громом неће завршити та борба.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац изјавила је да су данашњој акцији Гром 1 ухапшени "озбиљни нарко дилери који су били на самом врху пирамиде" и поручила да нико није јачи од државе.

 

 

Извор: Танјуг (http://tanjug.rs/videodet.aspx?galID=114800&videoID=661559);

"Из законских разлога нисмо у могућности да саопштавамо имена ухапшених лица, али вам могу рећи да су овог пута на мети државе озбиљни нарко дилери који су на самом врху пирамиде", рекла је Доловац, нагласивши да данашња акција није крај борбе са нарко клановима.

"Ма колико мислили да су јачи од државе, то није тачно, нису јачи од државе", поручила је Доловац, која је похвалила све полицајце и тужиоце који спроводе акцију Гром, напомињући да им подрску пружа Биро за координацију службу безбедности.

Премијер и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да је акција "Гром 1", усмерена, пре свега, на унутаршњу дилерску мрежу која наступа онда када дрога већ стигне у нашу земљу.

"У овом случају, предмет акције није био пут дроге како она долази до Македоније или Србије, већ удар на дилерску мрежу", рекао је Дачић.

У данашњој истовременој акцију "Гром 1" на подручју Србије одређена је мера задржавања до 48 сати за 124 осумњичене особе, тужилаштву је спроведено седам лица, одузето скоро 20 килограма различите врсте дроге, више од 50 врста различитог оружја, пронађено је шест особа по потрагама, расветљено осам кривичних дела.

Одузето је 19.540,02 грама кокаина, хероина, марихуане и дроге амфетаминског типа, 938 таблета синтетичких дрога, 63 пакетића хероина, 72 пакетића марихуане, пакетић хашиша, пакетић кокаина, четири бочице метадона, саопштио је МУП Србије.

Заплењено је 16 вагица за прецизно мерење, пет лабораторија за производњу марихуане са 200 стабљика и 30 тегли са осушеном марихуаном, 31 пиштољ, 23 пушке без дозволе, пиштољ-оловка, 3.177 комада муниције, наводи се у саопштењу.

У акцији је, како се наводи, одузето 504 грама пластичног експлозива, једна детонаторска каписла, штапин, једна бомба, 74.000 евра, шест аутомобила високе класе у власништву дилера дроге, три возила и два комби возила са фалсификованим ознакама.

Извршен је претрес на 1.165 адреса, на којима је пронађено 1.045 особа, наводи се у саопштењу и истиче да ће редовним путем, по налогу надлежних тужилаштава бити поднете кривичне пријаве против 115 лица.

У раним јутарњим часовима полицијски службеници Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова, Специјалне антитерористичке јединице, Противтерористичке јединице, Жандармерије и 27 полицијских управа, у сарадњи са надлежним јавним тужилаштвима, а по захтеву Бироа за координацију рада служби безбедности, извршили су истовремену, координирану централну акцију "Гром 1", на подручју Србије.

У акцији Гром, почетком децембра, против осумњичених за трговину дрогом, на територији читаве Србије заплењено је више од 21 килограма дроге и приведена су 124 осумњицена, од којих је 70 задржано у притвору.


Датум: 10.01.2014.