ЗАШТИТА ПРАВНИХ НАЧЕЛА: Новинар Курира Милићевић на конференцији о спречавању цурења информација
Sprecavanje Curenja Informacija Konferencija Policija Tuzioci Foto Marina Lop 1479472625 1038047

Цурење информација из истраге може да донесе корист неком појединцу, групи или медију, али и направи немерљиву штету када утиче на ток кривичног поступка, закључак је конференције "Спречавање цурења информација у циљу подизања квалитета тужилачке истраге и професионализације пласирања информација", на којој је учествовао и новинар дневног листа Курир Иван Милићевић.

Секретар Државног већа тужилаца Томо Зорић изјавио је да грађани имају право да знају, али и право на заштиту своје приватности.

Медији имају потребу за што више информација. С друге стране, тужиоци не могу да им увек дају информације, како се не би уништио доказ који би довео до пресуде, рекао је Зорић.

Он је навео да се информације често налазе у медијима пре него што их тужилаштво званично добије.

Медији их објављају уз позивање на неименоване "изворе блиске истрази", који износе детаље предистражног поступка. Често та информација није тачна, па јавно мнење има другачија очекивања од истражног поступка, изјавио је Зорић.

Он је оценио да је раду тужилаштава потребна већа транспарентност, нарочито у предметима за које постоји велики интерес јавности.

То се може обезбедити конференцијама за новинаре, рекао је Зорић.

Помоћник министра унутрашњих послова Милош Опарница је изјавио да у вези цурења информација одговорност може бити дисциплинска и кривична.

Опарница је изнео податак да је прошле године због цурења информација поднето 13 кривичних пријава против полицијских службеника.

Пласирање нетачних или превремених информација може поништити вишемесечне резултате рада великог броја институција и угрозити сва начела на којима почива правна држава. Зато је важно супротставити се тој појави, речено је на конференцији.

Наведено је да борба против цурења информација не може бити искључиво задатак правосуђа, већ захтева да се активирају сви актери повезани са радом правосуђа које могу погодити штетне последице.Извор: Курир, Датум: 20.11.2016.