Ка бољој заштити жртава и сведока
IMG 20150221 WA0001

Београд - Републичко јавно тужилаштво и Виктимолошко друштво Србије закључили су јуче, под покровитељством Амбасаде Велике Британије у Србији, споразум о разумевању и сарадњи на унапређењу положаја жртава и сведока кривичних дела у кривичном поступку. Загорка Доловац, републичка јавна тужитељка, нагласила је да се на овај начин обележава Дан жртава кривичних дела - 22. фебруар и подсетила да је 2013. године на иницијативу Државног већа тужилаца на чијем је челу, уз подршку Амбасаде Велике Британије, почела са радом Служба за информисање оштећених лица и сведока у Вишем јавном тужилаштву.


Она је објаснила да је служба у првој фази пружала информације жртвама и сведоцима о њиховим правима у кривичном поступку путем брошуре, телефонске и електронске комуникације, а да је сад план да се у наредној фази служба развије у Службу за подршку оштећеним лицима и сведоцима.


- Та служба ће бити задужена да жртвама и сведоцима помогне да приступе услугама правне, психолошке, медицинске и друге помоћи које су им потребне да превазиђу последице кривичног дела и да конструктивно учествују у кривичном поступку - рекла је Доловац и додала да је жеља да се у први план стави жртва кривичног дела и да се уложе максимални напори да се помогне овим лицима, "јер се иза имена оштећених налазе људи, наши суграђани, са именима и презименима, болом, губитком и штетом коју морамо разумети и као државни органи им помоћи да своје интересе и права максимално остваре у кривичном поступку". 


Амбасадор Велике Британије Денис Клиф указао је да помоћ жртвама и сведоцима криминала није само стандард који Србија испуњава на путу ка Европској унији, већда је то пре свега могућност грађана Србије да им правда и институције правосудног система буду доступне и да раде у њихову корист.


- Као земља која снажно подржава чланство Србије у ЕУ, Велика Британија је свесна великих напора који су потребни да Србија уложи, зато ће пружити велику подршку свим реформама у кључним процесима владавине права, рекао је Клиф. Он је додао да ове године Велика Британија обележава 800 година од усвајања Велике повеље слобода (Magna Carta Libertatum), и да тај важан документ за европску правду и друштвену историју подсећа на основе модерне државе - одговорност и поделу власти и изразио задовољство што ће петочлана делегација Србије учествовати на глобалном правном самиту који ће се тим поводом одржати у Лондону.


Служба за подршку оштећеним лицима и сведоцима, осим у Београду, биће основана и при јавним тужилаштвима у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.


Меморандум су потписали републичка јавна тужитељка Загорка Доловац и председник Виктимолошког друштва Слободан Савић. Потписивању је присуствовао помоћник министра правде Чедомир Бацковић, као и амбасадор Велике Британије Денис Клиф са члановима делегације.

Извор: Данас, Датум: 20.02.2015.

Последњи догађаји