Медији на мети криминалаца
20150318022006

Информативни сајтови све више преузимају примат обавештавања јавности, укључујући и безбедносне теме. Прошлог петка, када је отета двогодишња М. П. полиција је објавила саопштење о отмици и фотографији девојчице који су одмах објављени на медијским сајтовима (укључујући и „Политику онлајн”), опис аутомобила, регистарске ознаке...

– Те информације су преплавиле интернет, чиме је грађанима омогућено да помогну полицији у потрази за отмичарима. Срећом, врло брзо су ухапшени – рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић на саветовању у Београду посвећеном безбедности информативних сајтова.

Он је овај пример навео да би указао да и онлајн медији могу да буду на мети криминалаца који делују у дигиталном свету. Генерално гледано, рекао је Стефановић, сајбер криминал у Србији је у порасту.

Министар унутрашњих послова истакао је да полиција има тимове за борбу против сајбер криминала, али да су константно неопходне нове обуке и праћење нових технологија. Он је објаснио да је у супротстављању сајбер крииналу веома често неопходна међународна правна помоћ која је углавном спора, а понекад и изостане.


Министар културе и информисања Иван Тасовац рекао је да је сарадња државних органа и медија, када је реч о безбедности информативних сајтова, добитна комбинација.

– Сматрамо да је то најбољи начин да се, убудуће, технички проблеми настали непридржавањем елементарних сигурносних мера у виртуелном свету не проглашавају за атак на сајтове и слободу изражавања – рекао је Тасовац.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац истакла је да овај државни орган гоњења посебну пажњу посвећује безбедности новинара, па и информативних сајтова. Ипак, она је изразила наду да ће сарадња тужилаштва и медија бити побољшана јер, како је рекла, треба нам „владавина права, а не владавина гласина”. Тужилаштво је, у том смислу, недавно усвојило стратегију комуницирања чија је основа децентрализација тужилаца задужених за односе са јавношћу.

Извор: Политика, Датум: 18.03.2015.

Последњи догађаји