Полиција и тужилаштво против насиља у породици
Загорка Доловац и Небојша Стефановић

Формирање посебне Радне групе која ће у најскоријем периоду израдити посебан Протокол о поступању полицијских службеника у случајевима сексуалног насиља које је везано и за насиље у породици, најавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.


Стефановић је формирање Радне групе најавио на конференцији за новинаре са Републичким јавним тужиоцем Загорком Доловац, након састанка, на којем су разматрани предлози за унапредјење поступања МУП-а и тужилаштава у случајевима насиља у породици и навео да ће на том послу заједно радити МУП и Тужилаштво.

Како је рекао, разговарало се о конкретним проблемима и о томе шта променити и шта учинити како би полиција и Тужилаштво били ефикаснији у заштити жртава и правоснажној осуди онога ко је починио насиље у породици.Министар је навео да се због специфичног односа измедју жртве и починиоца дешава повлачење једног дела пријава, измена изјава жртава...што компликује рад и у том смислу постигнута је сагласност да би бржа реакција на лицу места и полиције и Тужилаштва могла да помогне у том случају.


Он је рекао и да је договорено како да се евиденције унификују и додао да је жеља да буду транспарентне како би могло да се јединствено говори о броју извршиоца односно жртава тих кривичних дела.


Према његовим речима, ту постоје проблеми јер се свако дело које се у породици изврши не води као кривично дело насиље у породици чак и када су најтежа кривична дела у питању.Стефановић је додао да се улази у нову фазу едукације полиције у поступању у случајевима насиља у породици, да се то ради и у Тужилаштву, и да ће се радити и са невладиним организацијама и институцијама које могу да пруже помоћ.


У уводним излагањима на почетку састанка Стефановић и Доловац позвали су све државне органе и градјане да се прикључе борби против насиља у породици, јер је то злочин који погадја читаво друштво.


"Без укључивања свих спратова нашег друштва, нећемо направити значајније резултате", рекла је Доловац која је још једном истакла да сматра да је превенција најзначајнија у сузбијању породичног насиља.


Она је истакла потребу обезбедјивања чврстих доказа како би се извршилац могао осудити и како би се могла добити правоснажна осудјујућа пресуда.


Доловац је додала да се сва законска решења раде и радиће се у складу са најбољом праксом ЕУ и другим медјународним телима.

Састанку су присуствовали и директор полиције Милорад Вељовић са сарадницима, као и начелници свих полицијских управа у Србији.

Извор: Блиц, Датум: 24.01.2015.

Последњи догађаји