Правосудни врх САД и Велике Британије дао подршку европском путу Србије
IMG 20150225 110659

Лондон, Београд - Републичка јавна тужитељка Загорка Доловац боравила је од 23. до 27. фебруара у званичној посети Великој Британији на позив министра правде Велике Британије, где је присуствовала Глобалном правном самиту, престижном правном скупу. На скупу су учествовали руководиоци правосудних институција из преко 80 земаља.

Доловац је имала састанке са министром правде Симоном Хјузом, директором Краљевског тужилаштва Алисон Саундерс, као и са руководиоцима за Западни Балкан и приступање ЕУ у Министарству спољних послова - Полом Гаскетом и Полом Лакином. Такође, сусрела се и са министром правде САД Ериком Холдером и замеником помоћника министра правде САД Брусом Шварцом, као и са врховним тужиоцем Енглеске и Велса Џеремијем Рајтом и лордом канцеларом Крисом Грејлингом.

На састанцима је разговарано о повећању ефикасности применом новог Законика о кривичном поступку, значају самосталности јавног тужилаштва и унапређењу међусобне сарадње. Истовремено, изражена је спремност да се пружи подршка Републичком јавном тужилаштву да кроз борбу против криминала допринесе јачању стабилности, владавине права и приступању Србије Европској Унији. Нарочито је изражена пуна подршка Министарства спољних послова Велике Британије европској будућности Србије и брзом напретку процесу приступања ЕУ.


Извор: Данас, Датум: 28.02.2015.

Последњи догађаји