Републички јавни тужилац отвара конференцију „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији“
050618 1

01.06.2018.г. Републички јавни тужилац, Загорка Доловац, учествовала је у отварању конференције „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији", заједно са председником Републике Србије, Александром Вучићем,  председником Врховног касационог суда, Драгомиром Милојевићем, министром правде, Нелом Кубуровић, директором полиције, Владимиром Ребићем, шефом Делегације Европске уније у Србији, Семом Фабрицијем и шефом Мисије ОЕБС-а у Србији, Андреом Орицијем. 

У свом обраћању, Републички јавни тужилац изразила је пуну подршку Републичког јавног тужилаштва системском унапређењу положаја жртава кривичних дела кроз израду свеобухватне Националне стратегије и успостављању националног система за подршку жртвама и сведоцима кривичних дела.

Републичко јавно тужилаштво придружило се активностима и напорима других државних органа у овој области, оснивањем Служби за информисање и подршку оштећенима и сведоцима, које су почеле са радом у свим вишим јавним тужилаштвима и Тужилаштву за организовани криминал, 1. фебруара 2017. године, као и у Тужилаштву за ратне злочине и Првом основном јавном тужилаштву у Београду. На овај начин оштећенима и сведоцима омогућава се остваривање права на добијање информација и права на приступ услугама подршке, у циљу олакшавања њиховог учешћа у кривичном поступку.

Извор: РЈТ, Датум: 05.06.2018.

Последњи догађаји