САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Од 20. до 24. новембра 2017. године, Републичко јавно тужилаштво, Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал и МУП РС СБПОК - Посебно одељење за високотехнолошки криминал, су учествовали по први пут у међународној акцији – Европска акција против финансијских мула - ЕММА3”, која представља оперативни пројекат за сузбијање превара на Интернету и злоупотребе платних картица.


Непосредном сарадњом са институцијама Европске Уније EUROPOL и EUROJUST, од стране МУП РС и у сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал, прикупљени су оперативни подаци на основу којих је идентификовано осам осумњичених, такозваних „финансијских мула", тј. курира, од којих су се два осумњичена лица налазила на територији Републике Србије. Иста су лишена слободе и према њима је покренут кривични поступак због кривичнoг дела Рачунарске преваре.


Овом акцијом спречено је наступање имовинске штете у износу од 178.479,15 евра.


Битно је напоменути да је више од 26 земаља Европе удружило снаге у координираној европској акцији против финансијских мула". Током прошле недеље, као резултат ове операције, преко 700 финансијских мула" је идентификовано широм Европе и 159 особа је ухапшено, након што је 409 осумњичених саслушано од стране полиције.


Уз подршку преко 257 банака, откривени су и спречени знатни финансијски губици. Више од 90% пријављених трансакција везаних за активности финансијских мула" било је повезано са високотехнолошким криминалом као што су фишинг, компромитовање пословне мејл комуникације и интернет преваре.


Финансијске муле" ( Money Mules ) су особе које регрутују криминалне организације ради примања и преноса нелегално стеченог новца са банковних рачуна. Реч је о људима које криминалци регрутују преко наизглед легитимних огласа за посао објављених у штампаним издањима новина или на интернету. Циљне групе оних који регрутују ове саучеснике у криминалним активностима су често особе тек придошле у земљу, незапослени, студенти и лица у лошој економској ситуацији, углавном мушкарци у старосној групи од 18 до 34 године.


Регрутација се обавља на различите начине, који укључују тзв. „спам" електронску пошту, огласе, контакт директно или преко друштвених мрежа као што су напр. објаве - постови на Фејсбуку" у затвореним групама. Посао који се нуди, а који у ствари представља криминалну активност, се представља називима као што су "агент за трансфер новца" "финансијски менаџер", "менаџер продаје", "представник неке компаније или државе", и слично.


Надлежно органи Републике Србије на националном нивоу подржавају кампању ЕУРОПОЛ-а да се путем медија информише и подигне свест јавности о томе на који начин финансијске муле функционишу, како је могуће заштитити се и како препознати ситуације у којима се од стране криминалних организација врши врбовање лица у циљу прања новца стеченог криминалним активностима,


Посебни тужилац за високотехнолошки криминал

Бранко Стаменковић

Извор: РЈТ, Датум: 29.11.2017.

Последњи догађаји