Сарадња између тужилаштва Србије и САД пример успешне непосредне сарадње.
120828 OAG A 005 Zaga Holder 1

Јавно тужилаштво Србије одговорило на многе тешке изазове против организованог криминала, корупције и ратних злочина.

На састанку Ерика Холдера, Министра правде и Главног тужиоца САД и Загорке Доловац, Републичког јавног тужиоца, који је одржан 28.08.2012. године у Вашингтону, констатовано је да је сарадња Србије и САД у претходном периоду била изузетно професионална, и да се одвијала у духу обостраног подржавања и поверења. Министар правде и Главни тужилац САД Ерик Холдер изразио је Републичком јавном тужиоцу Србије максималну подршку, наглашавајући да је Србија важна за САД, не само у региону Балкана већ и шире, те да је сарадња између тужилаштава САД и Србије управо пример успешне непосредне сарадње. Такође, Ерик Холдер је навео да је начин на који је јавно тужилаштво Србије одговорило на многе тешке изазове у борби против организованог криминала, корупције и ратних злочина, пример за остале земље у региону.

На састанку су представљена искуства и изазови у досадашњем раду, са посебним нагласком на кривично правна средства од значаја за повећање ефикасности кривичног гоњења, у које спада и тужилачка истрага, која се у Србији већ примењује од стране Тужилаштва за организовани криминал и Тужилаштва за ратне злочине, а од стране тужилаштава опште надлежности биће примењивана од 15.01.2013. године. Такође, заједнички је констатовано да константна професионализација и модернизација рада представља основ јачања независних институција у Србији.

На крају састанка изражена је посвећеност даљем наставку успешне сарадње тужилаштава Србије и САД уз уверење да ће даљи наставак сарадње резултирати новим успесима у борби против организованог криминала, корупције и других тешких кривичних дела, а све у циљу заштите уставног поретка и остваривања владавине права

Датум: 29.08.2012.

Последњи догађаји