Састанак Републичког јавног тужиоца са председавајућим ОЕБС—а и шефом аустријске дипломатије
S Kurc Sastanak

13.02.2016. године Републички јавни тужилац, Загорка Доловац, министар унурашњих послова др Небојша Стефановић, председавајући ОЕБС-а и шеф аустријске дипломатије, Себастијан Курц и шеф мисије ОЕБС-а у Републици Србији, амбасадор Андреа Орицио посетили су Службу за борбу против организованог криминала поводом уручења донације возила и ИТ опреме Сталној ударној групи за сузбијање кријумчарења људи и присуствовали су оперативном састанку тужилаца и полицијских службеника из Србије, Хрватске и Бугарске.


Министар Стефановић је истакао да трговина људима и њихов илегални транспорт неће бити дозвољени и да заједнички рад у региону и повезивање доприносе већој безбедности грађана целе Европе.


Председавајући ОЕБС-а министар Курц изразио је задовољство што у Србији функционише Стална ударна група за сузбијање кријумчарења људи и напоменуо да су преко Србије многи илегални мигранти ушли у Аустрију, којој је потребан партнер за борбу против илегалних миграција, попут Србије. Такође је истакао циљ да се донацијама сарадња Србије и ОЕБС-а подигне на нови ниво.


Републички јавни тужилац, Загорка Доловац, истакла је да овај догађај представља значајан моменат у развоју сарадње између Републичког јавног тужилаштва и Министарства унутрашњих послова, односно да је Србија прва на Западном Балкану основала Сталну ударну групу за сузбијање кријумчарења људи и да ова донација ОЕБС-а показује да су препознати наши напори у спречавању илегалне миграције и трговине људима. Републички јавни тужилац захвалила се ОЕБС-у на овој значајној донацији и навела да се нада да ће се ова подршка наставити и да ће њен значај препознати и други међународни партнери.


Шеф мисије ОЕБС-а у Републици Србији, амбасадор Андреа Орицио, навео је да ОЕБС стално помаже Србију у јачању својих оперативних капацитета, овог пута за борбу против кријумчарења људи, и истакао да је донација опреме значајна, али да је регионална сарадња још важнија.

Датум: 22.02.2017.

Последњи догађаји