Француски амбасадор доделио орден Легије части Загорки Доловац
Pic041019 2

Додела одликовања Витеза ордена Легије части Републике Француске Републичком јавном тужиоцу, Загорки Доловац, и одликовања Витеза Националног реда за заслуге заменику Републичког јавног тужиоца, Гордани Јанићијевић

Амбасадор Републике Француске у Републици Србији, господин Жан Луј Фалкони, доделио је у име Председника Републике Француске Емануела Макрона, Републичком јавном тужиоцу Загорки Доловац, одликовање Витеза ордена Легије части Републике Француске, у присуству високих представника извршне, законодавне и судске власти и јавног тужилаштва наше земље.

Амбасадор Републике Француске је том приликом изразио захвалност Републичком јавном тужиоцу Загорки Доловац за изузетно залагање у развијању и функционисању међународне тужилачке и правосудне сарадње између Србије и Француске која је за резултат имала не само упечатљиве резултате у појединачним предметима на којима су наши тужиоци радили, већ и потписивање врло значајних споразума о сарадњи у области борбе против најозбиљнијих облика криминала који до сада нису потписивани са јавним тужилаштвима земаља које нису чланице Европске Уније.

Том приликом уручено је и одликовање Витеза Националног реда за заслуге Републике Француске заменику Републичког јавног тужиоца и руководиоцу Одељења за међународну сарадњу и правну помоћ Гордани Јанићијевић, због постигнузтих резултата унапређења међународне правне помоћи и сарадње са француским правосудним органима.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац је изразила захвалност председнику Републике Француске и амбасадору те земље на додељеним одликовањима која имају посебни значај због тога што се по први пут у скоријој историји Републике Србије додељују представницима јавног тужилаштва, тиме и правосуђа наше земље, и изразила спремност за додатну посвећеност унапређењу владавини права и сарадњи са Републиком  Француском у духу традиције пријатељских односа између наших народа и држава.

У свом говору, амбасадор је поздравио квалитет правосудне сарадње између француских и српских органа за чије су спровођење свакодневно заслужне жене и мушкарци предани добром одвијању истрага. Такође је подсетио на суштинску улогу међународне правосудне сарадње у борби против организованог криминала, тероризма или пак сајберкриминала који заправо више не познају границе. Подсећајући на приврженост Француске и Европске уније поштовању правне државе и независности правосуђа, амбасадор је подвукао ангажованост Француске на помоћи Србији на том путу. Такође је подсетио на њену приврженост уставној реформи која је у току у Србији, изражавајући жељу да ће она ускоро угледати светлост дана и да ће бити преточена у дело.

У своје и у име заменика републичког јавног тужиоца, гђа Доловац је изразила задовољство због одржавања ове церемоније којом је у првом реду одато признање квалитету француско-српских односа у области правосуђа. Републички јавни тужилац је подсетила на значај утицаја француског права на корпус закона и правног система Србије, почев од XИX века, што се објашњава значајним бројем српских студената, стипендиста српске владе који су тада студирали право у Француској а затим заузимали високе положаје у друштву.
   
Србија је прва земља која није чланица Европске уније са којом је Француска 2016. године потписала оквирни споразум у области заједничких истражних тимова. Томе је предходило потписивање, 2013. године, билатералног споразума о борби против организованог криминала. У том смислу, Тужилаштво Републике Србије је кључни саговорник који је омогућио правосудним органима да воде истраге и изван својих граница.

Извор: Република, Датум: 03.10.2019.

Последњи догађаји