Холдер: Тужилаштво Србије, пример за остале земље у региону
Newspic451

Начин на који је јавно тужилаштво Србије одговорило на многе тешке изазове у борби против организованог криминала, корупције и ратних злочина, пример је за остале земље у региону, изјавио је министар правде и врховни државни тужилац САД Ерик Холдер у разговору са јавном тужитељком Србије Загорком Доловац која се налази у вишедневној посети Вашингтону.

На састанку је констатовано да је сарадња Србије и САД у претходном периоду била изузетно професионална, и да се одвијала у духу обостраног подржавања и поверења, саопштава Републичко јавно тужилаштво.

Министар правде и Главни тужилац САД Ерик Холдер изразио је Републичком јавном тужиоцу Србије максималну подршку, наглашавајући да је Србија важна за САД, не само у региону Балкана већ и шире, те да је сарадња између тужилаштава САД и Србије управо пример успешне непосредне сарадње.

На састанку су представљена искуства и изазови у досадашњем раду, са посебним нагласком на кривично правна средства од значаја за повећање ефикасности кривичног гоњења, у које спада и тужилачка истрага, која се у Србији већ примењује од стране Тужилаштва за организовани криминал и Тужилаштва за ратне злочине, а од стране тужилаштава опште надлежности биће примењивана од 15.01.2013. године.

Такође, заједнички је констатовано да константна професионализација и модернизација рада представља основ јачања независних институција у Србији.
На крају састанка изражена је посвећеност даљем наставку успешне сарадње тужилаштава Србије и САД уз уверење да ће даљи наставак сарадње резултирати новим успесима у борби против организованог криминала, корупције и других тешких кривичних дела, а све у циљу заштите уставног поретка и остваривања владавине права.

Извор: Blic online - 29. 08. 2012., Датум: 29.08.2012.

Последњи догађаји