Бранко Стаменковић изабран за члана управног тела Конвенције о сајбер-криминалу, једине конвенције у свету која регулише начин борбе против тог вида криминала
Branko Stamenkovic 1351639441 224961

БЕОГРАД - Српски стручњаци у борби против сајбер-криминала добили су недавно у седишту Савета Европе у Стразбуру велико међународно признање, пошто је специјални тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић изабран за члана управног тела Конвенције о сајбер-криминалу, једине конвенције у свету која регулише начин борбе против тог вида криминала.

Како је изјавио тужилац Стаменковић, он је на 11. седници T-CY Комитета Савета Европе за праћење имплементације глобалне Конвенције о сајбер-криминалу, одржане 17. и 18. јуна ове године у Стразбуру, изабран за члана Бироа тог Комитета.
"Тој конференцији присуствовало је 80 земаља. На изборима за нови Биро комитета, који представља управно тело те значајне конвенције којом се постављају основи за регулисање борбе против сајбер-криминалитета у свету, изабран сам за члана Бироа, добивши бројну и снажну подршку представника земаља које су ратификовале тај акт", рекао је Стаменковић.

Према његовим речима велика подршка српском представнику, којем мандат траје до јуна 2016, показује веома висок степен поверења међународних стручњака у експерте из Србије који се баве проблемом сајбер-криминала. 
"То је доказ свих наших напора које смо до сада уложили у овој области, како представника тужилаштва, тако и полиције и суда", сматра Стаменковић. 
Велика подршка коју је добио српски представник, истиче Стаменковић, осим активнијег учешћа у раду Комитета омогући ће експертима из Србије већи ангажан у земљама, не само Европе, већ и остатка света, у оспособљавању њихових органа за борбу против те врсте криминалитета. 
"Са оваквом врстом подршке и значајем који је дат, можемо да будемо задовољни оним што су наши органи у овој области пружили до сада", закључио је Стаменковић.

Извор: Курир, Датум: 26.06.2014.