ОСНОВАНЕ СЛУЖБЕ ЗА ИНФОРМИСАЊЕ И ПОДРШКУ ОШТЕЋЕНИМА И СВЕДОЦИМА У СВИМ ВИШИМ ЈАВНИМ ТУЖИЛАШТВИМА У СРБИЈИ
Slika Za Sajt

Републичко јавно тужилаштво, заједно са Мисијом ОЕБС-а у Републици Србији, обележило је 22. фебруар – Европски дан жртава кривичних дела, успостављањем мреже Служби за информисање и подршку оштећенима и сведоцима у јавном тужилаштву у Републици Србији.


На конференцији која је одржана тим поводом присутнима су се у уводним речима обратили заменик Републичког јавног тужиоца др Горан Илић, Њ.Е. Амбасадор Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, Андреа Орицио, Њ.Е. Амбасадор Краљевине Холандије Хендрик ван ден Дол и директор Виктимолошког друштва Србије, др Весна Николић Ристановић, који су истакли значај унапређења права оштећених у кривичном поступку, у складу са европским стандардима садржаним у Директиви 2012/29 Европске уније и Акционим плановима за Поглавља 23 и 24.


Заменик Републичког јавног тужиоца, Тамара Мировић истакла је да су 1. фебруара 2017. године почеле са радом Службе за информисање и подршку оштећеним лицима и сведоцима у свим вишим јавним тужилаштвима у Републици Србији и у Тужилаштву за организовани криминал, чиме је успостављена национална мрежа служби за информисање и подршку у јавном тужилаштву. Од изузетног значаја је да тужилачка мрежа служби за информисање и подршку оштећенима и сведоцима постоји паралелно са већ основаним службама виших судова, јер се на тај начин подршка жртвама тешких кривичних дела пружа већ у фази истраге и предистражног поступка, када је најпотребнија, и наставља у фази главног претреса, односно суђења.


Службе за информисање и подршку оштећеним лицима и сведоцима у јавним тужилаштвима омогућиће грађанима ефикасно остваривање права на добијање информација и права на приступ услугама подршке. Оснивањем и успешним радом ових служби јавно тужилаштво настоји да приближи грађанима правосуђе, олакша и унапреди њихово остваривање права и обавеза и допринесе њиховом већем задовољству учешћем у кривичном поступку, а тиме и већој ефикасности поступка.


За овај велики напредак Републичко јавно тужилаштво захвалило се Мисији ОЕБС-а у Републици Србији, која је, захваљујући донацији Краљевине Холандије, пружила значајну подршку јачању капацитета и примени европских и међународних стандарда у раду јавног тужилаштва у овој области.

Датум: 30.03.2017.