ПОКРЕНУТА КАМПАЊА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ПОТРОШАЧА О ШТЕТНОСТИ КРИВОТВОРЕНИХ ИГРАЧАКА

Републичко јавно тужилашто подржава кампању која је покренута у сарадњи надлежних институција у области заштите и спровођења права интелектуалне својине и то: Завод за интелектуалну својину, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство Финансија, Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова и Републичко јавно тужилаштво. Кампања је покренута са циљем подизања свести потрошача о штетним последицама које могу имати фалсификовани производи, са освртом на три високо ризичне категорије производа: играчке, храну и опрему за мобилне телефоне.


Ову активност подржава Твининг пројекат 2011
- Спровођење права интелектуалне својине, који се финансира из средстава ЕУ.


Кампања почиње 17. децембра 2015. промовисањем и дистрибуцијом прве публикације која се односи на кривотворене играчке.


Публикација о кривотвореним играчкама носи кључну поруку упућену родитељима: СИГУРНО НЕ БИСТЕ РИЗИКОВАЛИ ЖИВОТ СВОГ ДЕТЕТА!


Такође, публикација садржи информације да КУПОВИНОМ КРИВОТВОРЕНИХ ИГРАЧАКА МОЖЕ БИТИ ОЗБИЉНО УГРОЖЕНО ЗДРАВЉЕ ДЕТЕТА.


Кривотворене играчке су обично јефтиније од оригиналних, али оне не вреде новца који се за њих плаћа
, јер лако могу да се покваре и да угрозе безбедност детета.


Кривотворене играчке се обично производе у незаконитим условима и без поштовања здравствених и безбедносних прописа. Сировине које се користе за производњу кривотворених играчака не подвргавају се контроли и могу да садрже велику количину отрова, укључујући хемикалије које могу проузроковати тешке здравствене последице. Стандард производње таквих играчака обично је низак и често се дешава да ситни делови играчака отпадну, због чега је дете изложено ризику од дављења.


Током 2014. године, надлежни органи запленили су више од 107.000 кривотворених играчака намењених потрошачима у Србији. Ове кривотворене играчке могле су да угрозе децу и задржане су на граници или повучене из малопродајних објеката у којима потрошачи пазаре.


Потрошачи треба добро да размисле приликом куповине кривотворених играчака. Конкретно, потрошачи треба да обрате пажњу на цену, квалитет производа, место продаје и амбалажу.


Ако потрошач, након куповине, утврди да је купио кривотворену играчку, треба да контактира произвођача оригиналне играчке односно Тржишну инспекцију при Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Сектор тржишне инспекције, Немањина 22-26, 11000 Београд. Тел: +381 (11) 361 4334. Е-mail: stopfalsifikati@mtt.gov.rs.

Публикација о кривотвореним играчкама, објављена на
веб сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација, садржи више информација. Публикација о кривотвореним играчкама је подељена родитељима, односно васпитачима у вртићима у Београду.

Овој публикацији се може приступити путем следећих линкова:

http://mtt.gov.rs/projekti-i-programi-finansiranja/tvining-projekat-ipa-2011/

http://mtt.gov.rs/vesti/pocinje-kampanja-protiv-falsifikovanih-igracaka/

Датум: 17.12.2015.