РЕПУБЛИЧКО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО И АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ ОРГАНИЗУЈУ КОНФЕРЕНЦИЈУ СРПСКО-ФРАНЦУСКЕ САРАДЊЕ НА ТЕМУ БОРБЕ ПРОТИВ НЕДОЗВОЉЕНЕ ТРГОВИНЕ ОРУЖЈЕМ И ТЕРОРИЗМА
Tuzilac

Републички јавни тужилац, Загорка Доловац, отворила је данас у Београду билатералну конференцију Француско-српске сарадње на тему борбе против недозвољене трговине оружјем и тероризма.


Конференција о борби против недозвољене трговине оружјем и тероризма, коју Републичко јавно тужилаштво организује заједно са Амбасадом Републике Француске, окупља представнике Министарства правде и правосудне органе Републике Француске, јавне тужиоце и заменике тужиоца Републике Србије, представнике Министарства унутрашњих послова, Министарства правде и других надлежних органа Републике Србије Републике.


У уводним речима конференције, Загорка Доловац је истакла да је борба против тероризма и организованог криминала један од најактуелнијих приоритета борбе против криминала, како у нашој земљи, тако и у свету, и да борба против ових кривичних дела захтева ефикасну сарадњу свих домаћих државних органа, као и блиску међународну сарадњу свих земаља у Европи.


Републички јавни тужилац, Загорка Доловац, навела је да Републичко јавно тужилаштво има одличну сарадњу са Министарством унутрашњих послова, Министарством правде и другим надлежним органима Републике Србије и да се државни органи Републике Србије одлучно и координарно боре против тероризма, организованог криминала и трговине оружјем.


Исто тако, Републичко јавно тужилаштво има одличну, директну и непосредну сарадњу са правосудним органима Републике Француске, крунисану Заједничком декларацијом о сарадњи у области борбе против организованог криминала између Републичког јавног тужилаштва Републике Србије и Управе за криминал и помиловања Министарства правде Републике Француске, потисаном 10.04.2013. године у Паризу.


У оквиру конференције, Републички јавни тужилац ће са директором Управе за криминал и помиловања Министарства правде Републике Француске потписати модел споразума о формирању француско-српских заједничких истражних тимова. Заједнички истражни тимови, који омогућавају координирану истрагу и синхронизоване акције на територији више земаља, представљају једно од најјачих средстава у борби против криминала и допринеће још блискијој сарадњи правосудних органа и органа за спровођење закона Републике Србије и Републике Француске у борби против тероризма, организованог криминала и недозвољене трговине оружјем.

Извор: РЈТ, Датум: 05.10.2016.