Састанак Републичког јавног тужиоца са Амбасадором СР Немачке
28022019 1

Републички јавни тужилац Загорка Доловац је 26. фебруара 2019. године у Републиком јавном тужилаштву одржала састанак са амбасадором Савезне Републике Немачке у Републици Србији, Његовом Екселенцијом, господином Томасом Шибом и сарадницима.


У току састанка Републички јавни тужилац је амбасадора упознала о предстојећој посети нашем тужилаштву генералних тужилаца из немачке савезне покрајине Баварска - Минхена, Нирнберга и Бамберга, што представља наставак успешне сарадње започете посетом Републичког јавног тужиоца СР Немачкој 2018. године. Републички јавни тужилац је нагласила значај сарадње са немачким институцијама, те истакла да српско и немачко тужилаштво сматрају једни друге партнерима и да имају намеру да унапреде и продубе сарадњу у наредном периоду.


Такође је похваљена сарадња коју Републичко јавно тужилаштво остварује у области међународне правне помоћи са представницима немачке полиције и других државних органа који се баве сузбијањем криминала при Амбасади СР Немачке у Београду, као и подршка коју немачки тужиоци путем ИПА пројеката Европске Уније и у оквиру „EUROJUST"-а, пружају Републичком јавном тужилаштву, што доприноси јачању међународне сарадње нашег тужилаштва.


Амбасадор СР Немачке изразио је задовољство због успешне сарадње која функционише на свим нивоима и оценио као веома позитивну најаву доласка немачких тужилаца у Србију. Такође је оценио да је важна сарадња измедју тужилаца и надлежних органа и контакт тачака немачких полицијских и правосудних органа која се остварује са Републичким јавним тужилаштвом, те да очекује да ће се блиска сарадња наставити и интензивирати у будућности, посебно поздрављајући испуњење законских претпоставких и отпочињање преговора ради учлањења Републике Србије и њених надлежних органа у европску мрежу за координацију кривичних истрага и медјународну правну помоћ у кривичним стварима „EUROJUST".

Извор: РЈТ, Датум: 26.02.2019.