JAČANJE KAPACITETA U BORBI PROTIV VISOKOTEHNOLOŠKOG KRIMINALA

U okviru zajedničkog projekta EU i Saveta Evrope pod nazivom iPROCEEDS koji je posvećen istraživanju nezakonitih tokova novca i imovine stečenih vršenjem krivičnih dela na Internetu jedan policijski službenik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Službe za borbu protiv organizovanog kriminala pohađaće onlajn master studije u oblasti visokotehnološkog kriminala i forenzike na Univerzitetskom kolexu u Dablinu, Republika Irska. U okviru istog projekta navedene studije će pohađati i jedan tužilački saradnik iz Posebnog odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.


Učešće u navedenom programu je finansirano iz buxeta projekta iPROCEEDS i trajaće 24 meseca. Neki od ispita koji se nalaze u ovom programu su računarska forenzika, finansijske istrage na Internetu, mrežne istrage, forenzika mobilnih telefona, forenzika na aktivnom računarskom sistemu, forenzika na oprerativnom sistemu Linux, VoIP tehnologije, istrage bežičnih mreža i tehnologija i dr. Studiranje se sprovodi kroz lekcije, praktične laboratorijske vežbe, studije slučaja, čitanje različite literature, demonstracije rada softverskih alata i diskusija o obrađivanim temama.


Opremljeni sa znanjem i veštinama koje će usvojiti tokom ovih studija navedeni službenici će već tokom studiranja biti u mogućnosti da osnaže kapacitet Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Posebnog odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, instuticija koje su korisnice ovog projekta, i to u oblasti istraga i oduzimanja nezakonito stečene imovine proistekle iz krivičnih dela visokotehnološkog kriminala i pranja novca na Internetu, kao i krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala uopšte.

Datum: 17.03.2017.