Veća pomoć oštećenima u krivičnim postupcima
Cccc

Osim Beogradskog, od sada i Viša javna tužilaštva u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu imaju službu za informisanje oštećenih i svedoka u krivičnim postupcima. Građani će moći da se informišu o svim važnim stvarima za krivični postupak i njihovu ulogu u njemu, usmeno ili putem brošura koje će tamo dobiti.

Cilj Republičkog javnog tužilaštva, čiji je projekat sproveden uz pomoć OEBS-a, jeste da se poboljša rad pravosudnih organa i pomogne građanima da bolje razumeju i lakše učestvuju u krivičnim postupcima.

Žrtve i svedoci u krivičnim postupcima, od sada će moći u višim tužilaštvima da se informišu kako teče postupak, koja prava imaju, koje obaveze i na koji način mogu da se zaštite.

"Želja nam je da se u prvi plan stavi oštećeno lice – odnosno žrtva krivičnog dela i da se ulože maksimalni napori da se u okviru zakona pruži pomoć ovim licima, olakša njihovo učešće u krivičnom postupku i spreči sekundarna viktimizacija žrtve", kaže republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

Motiv OEBS-a da podrži ceo projekat je stvaranje krivično-pravnog sistema koji se zasniva na poštovanju osnovnih ljudskih prava.

"Taj teret ponovnog prolaženja svedoka ili žrtve kroz traumatična iskustva može biti veoma iscrpljujuće za njih. Zamislite samo žrtva silovanja koja je primorana da iznova preživljava to iskustvo svaki put kada treba da da iskaz", kaže šef Misije OEBS-a u Srbiji Piter Burkhard.

Služba za informisanje, koja je predviđena i Akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, vremenom će prerasti u službu za podršku u fazi predistrage i istrage, jer za period od podizanja optužnice i zakazivanja prvog ročišta takvu pomoć pružaju službe suda.


 

Izvor: RTS - 18. 12. 2015., Datum: 18.12.2015.