Vrhovni javni tužilac na Godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja tužilaca
10202020 1

Vrhovni javni tužilac Zagorka Dolovac učestvovala je na 28. Godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja tužilaca, od 25-26.9.2023. godine u Londonu, zajedno sa  generalnim tužiocima i predstavnicima tužilaštava iz preko 100 zemalja Evrope i sveta, s obzirom da je Vrhovno javno tužilaštvo Republike Srbije član Međunarodnog udruženja tužilaca.


U okviru ove konferencije, koja se bavila najaktuelnijom pitanjima organizacije i rada javnih tužilaštava, uključujući elektronske dokaze i kriptovanu komunikaciju, specijalizaciju krivičnog gonjenja i podršku oštećenima i žrtvama, održani su i bilateralni sastanci sa najvišim zvaničnicima tužilaštva Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.


Na sastanku sa direktorom Kraljevskog tužilaštva Velike Britanije, gospodinom Maksom Hilom, pohvaljeno je izuzetno brzo i profesionalno pružanje međunarodne pravne pomoći od strane Vrhovnog javnog tužilaštva Srbije tužilaštvu Velike Britanije i dogovoreno da se dalja saradnja nastavi u vidu razmene ekspertize i iskustava između Kraljevskog tužilaštva Velike Britanije i javnog tužilaštva Republike Srbije, posebno u oblasti boprbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.


Na sastanku sa gospodinom Brusom Švarcom, zamenikom rukovodioca Krivičnog odeljenja Ministarstva pravde SAD, koje je nadležno za rad američkog federalnog tužilaštva, izražena je zahvalnost za dugogodišnju podršku koju Ministarstvo pravde SAD pruža jačanju kapaciteta javnog tužilaštva Srbije i izražena spremnost da se saradnja sa Ministarstvom pravde SAD i njegovim agencijama još više razvija i unapredi.


Izvor: VJT, Datum: 25.09.2023.

Poslednji događaji