Ka boljoj zaštiti žrtava i svedoka
IMG 20150221 WA0001

Beograd - Republičko javno tužilaštvo i Viktimološko društvo Srbije zaključili su juče, pod pokroviteljstvom Ambasade Velike Britanije u Srbiji, sporazum o razumevanju i saradnji na unapređenju položaja žrtava i svedoka krivičnih dela u krivičnom postupku. Zagorka Dolovac, republička javna tužiteljka, naglasila je da se na ovaj način obeležava Dan žrtava krivičnih dela - 22. februar i podsetila da je 2013. godine na inicijativu Državnog veća tužilaca na čijem je čelu, uz podršku Ambasade Velike Britanije, počela sa radom Služba za informisanje oštećenih lica i svedoka u Višem javnom tužilaštvu.


Ona je objasnila da je služba u prvoj fazi pružala informacije žrtvama i svedocima o njihovim pravima u krivičnom postupku putem brošure, telefonske i elektronske komunikacije, a da je sad plan da se u narednoj fazi služba razvije u Službu za podršku oštećenim licima i svedocima.


- Ta služba će biti zadužena da žrtvama i svedocima pomogne da pristupe uslugama pravne, psihološke, medicinske i druge pomoći koje su im potrebne da prevaziđu posledice krivičnog dela i da konstruktivno učestvuju u krivičnom postupku - rekla je Dolovac i dodala da je želja da se u prvi plan stavi žrtva krivičnog dela i da se ulože maksimalni napori da se pomogne ovim licima, "jer se iza imena oštećenih nalaze ljudi, naši sugrađani, sa imenima i prezimenima, bolom, gubitkom i štetom koju moramo razumeti i kao državni organi im pomoći da svoje interese i prava maksimalno ostvare u krivičnom postupku". 


Ambasador Velike Britanije Denis Klif ukazao je da pomoć žrtvama i svedocima kriminala nije samo standard koji Srbija ispunjava na putu ka Evropskoj uniji, većda je to pre svega mogućnost građana Srbije da im pravda i institucije pravosudnog sistema budu dostupne i da rade u njihovu korist.


- Kao zemlja koja snažno podržava članstvo Srbije u EU, Velika Britanija je svesna velikih napora koji su potrebni da Srbija uloži, zato će pružiti veliku podršku svim reformama u ključnim procesima vladavine prava, rekao je Klif. On je dodao da ove godine Velika Britanija obeležava 800 godina od usvajanja Velike povelje sloboda (Magna Carta Libertatum), i da taj važan dokument za evropsku pravdu i društvenu istoriju podseća na osnove moderne države - odgovornost i podelu vlasti i izrazio zadovoljstvo što će petočlana delegacija Srbije učestvovati na globalnom pravnom samitu koji će se tim povodom održati u Londonu.


Služba za podršku oštećenim licima i svedocima, osim u Beogradu, biće osnovana i pri javnim tužilaštvima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.


Memorandum su potpisali republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac i predsednik Viktimološkog društva Slobodan Savić. Potpisivanju je prisustvovao pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović, kao i ambasador Velike Britanije Denis Klif sa članovima delegacije.

Izvor: Danas, Datum: 20.02.2015.