Mediji na meti kriminalaca
20150318022006

Informativni sajtovi sve više preuzimaju primat obaveštavanja javnosti, uključujući i bezbednosne teme. Prošlog petka, kada je oteta dvogodišnja M. P. policija je objavila saopštenje o otmici i fotografiji devojčice koji su odmah objavljeni na medijskim sajtovima (uključujući i „Politiku onlajn”), opis automobila, registarske oznake...

– Te informacije su preplavile internet, čime je građanima omogućeno da pomognu policiji u potrazi za otmičarima. Srećom, vrlo brzo su uhapšeni – rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na savetovanju u Beogradu posvećenom bezbednosti informativnih sajtova.

On je ovaj primer naveo da bi ukazao da i onlajn mediji mogu da budu na meti kriminalaca koji deluju u digitalnom svetu. Generalno gledano, rekao je Stefanović, sajber kriminal u Srbiji je u porastu.

Ministar unutrašnjih poslova istakao je da policija ima timove za borbu protiv sajber kriminala, ali da su konstantno neophodne nove obuke i praćenje novih tehnologija. On je objasnio da je u suprotstavljanju sajber kriinalu veoma često neophodna međunarodna pravna pomoć koja je uglavnom spora, a ponekad i izostane.


Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da je saradnja državnih organa i medija, kada je reč o bezbednosti informativnih sajtova, dobitna kombinacija.

– Smatramo da je to najbolji način da se, ubuduće, tehnički problemi nastali nepridržavanjem elementarnih sigurnosnih mera u virtuelnom svetu ne proglašavaju za atak na sajtove i slobodu izražavanja – rekao je Tasovac.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je da ovaj državni organ gonjenja posebnu pažnju posvećuje bezbednosti novinara, pa i informativnih sajtova. Ipak, ona je izrazila nadu da će saradnja tužilaštva i medija biti poboljšana jer, kako je rekla, treba nam „vladavina prava, a ne vladavina glasina”. Tužilaštvo je, u tom smislu, nedavno usvojilo strategiju komuniciranja čija je osnova decentralizacija tužilaca zaduženih za odnose sa javnošću.

Izvor: Politika, Datum: 18.03.2015.