PRAVILNIK O KRITERIJUMIMA I POSTUPKU ZA PREMEŠTAJ NOSILACA JAVNOTUŽILAČKE FUNKCIJE U DRUGO JAVNO TUŽILAŠTVO U SLUČAJU UKIDANJA JAVNOG TUŽILAŠTVA ILI SMANJENJA BROJA ZAMENIKA JAVNOG TUŽIOCA

 Na osnovu člana 15. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava („Službeni glasnik Republike Srbije" broj 101/2013) i člana 57.  Zakona o javnom tužilaštvu („Službeni glasnik Republike Srbije" br. 116/2008, 104/2009, 101/2010, 78/2011 – dr. zakon, 101/2011, 38/2012 – odluka US, 121/2012 i 101/2013),

Državno veće tužilaca donosi

Pravilnik o kriterijumima i postupku za premeštaj nosilaca javnotužilačke funkcije u drugo javno tužilaštvo u slučaju ukidanja javnog tužilaštva ili smanjenja broja zamenika javnog tužioca

Član 1.

Ovim Pravilnikom se utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih Državno veće tužilaca vrši premeštaj nosilaca javnotužilačke funkcije u tužilaštvima koje je osnovano Zakonom o sedištima  i područjima sudova i javnih tužilaštava („Službeni glasnik RS" broj 116/08), u drugo javno tužilaštvo osnovano Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava („Službeni glasnik RS" broj 101/13).


Član 2.

Osnovni kriterijum

Osnovni kriterijum u postupku premeštaja je saglasnost nosioca javnotužilačke funkcije.
 
Član 3.

Dopunski kriterijumi

Ukoliko se primenom osnovnog kriterijuma saglasnosti, za funkciju zamenika javnog tužioca u javnom tužilaštvu ne prijavi dovoljan broj zamenika javnih tužilaca ili broj veći od utvrđenog, primenjuju se sledeći dopunski kriterijumi:

    Prebivalište zamenika javnog tužioca.
    Javno tužilaštvo u kome je zamenik javnog tužioca ranije bio zaposlen.
    Dužina obavljanja javnotužilačkog staža.

 
Član 4.
Nastavljanje funkcije javnog tužioca iz ukinutog javnog tužilaštva

Javni tužilac iz ukinutog javnog tužilaštva nastavlja da vrši funkciju u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu na osnovu odluke Državnog veća tužilaca na predlog Republičkog javnog tužioca.

Član 5.

Osnovna pravila postupka

Određivanje javnog tužilaštva u kome nosilac javnotužilačke funkcije iz ukinutog javnog tužilaštva nastavlja da vrši funkciju zamenika javnog tužioca vrši Državno veće tužilaca na predlog Republičkog javnog tužioca.

Postupak se zasniva na načelima pravičnosti, javnosti, nepristrastnosti i zabrani svake vrste diskriminacije, saglasno Ustavu i međunarodnim standardima.

Član 6.

Način utvrđivanja kriterijuma

Ukoliko se premeštaj zamenika javnog tužioca ne može izvršiti primenom osnovnog kriterijuma  saglasnosti, primenjuju se dopunski kriterijumi.

Saglasnost, kao osnovni kriterijum, utvrđuje se na osnovu pismeno izražene volje nosilaca javnotužilačke funkcije koja se Republičkom javnom tužiocu dostavlja preko uprave javnog tužilaštva u kome vrši funkciju.

Dopunski kriterijumi utvđuju se na osnovu podataka iz ličnog lista nosioca javnotužilačke funkcije.

Republički javni tužilac može od nosioca javnotužilačke funkcije da zahteva dostavljanje dopunskih podataka i dokumentacije.

Član 7.

Državno veće tužilaca donosi odluku o premeštaju zamenika javnog tužioca primenjujući dopunski kriterijum prebivališta nosioca javnotužilačke funkcije.

 Ukoliko je tužilac stupio na funkciju nakon 01. januara 2013. godine uzima se u obzir kriterijum mesto prebivališta koje je nosilac javnotužilačke funkcije imao na dan stupanja na funkciju.

Član 8.

Ukoliko se primenom prethodnih kriterijuma ne može izvršiti premeštaj zamenika javnog tužioca, primenjuje se dopunski kriterijum u kom javnom tužilaštvu  je obavljao funkciju, odnosno bio zaposlen do 31. decembra 2009 godine, vodeći računa o teritoriji opština koje je to javno tužilaštvo pokrivalo.

Član 9.

Ukoliko se primenom prethodnih kriterijuma ne može izvršiti premeštaj zamenika javnog tužioca, primenjuje se dopunski kriterijum dužine trajanja javnotužilačkog staža, na taj način što se prvo vrši premeštaj zamenika javnog tužioca koji ima kraći javnotužilački staž.
Član 10.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku" Republike Srbije".


PREDSEDNIK DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA

Zagorka Dolovac, s.r.


Preuzmite dokument (pdf)

Izvor: RJT, Datum: 29.11.2013.

Najave događaja