RAD REPUBLIČKOG JAVNOG TUŽILAŠTVA U OBLASTI ZAŠTITE I PODRŠKE ŽRTVAMA
30092020

1. MREŽA EKSPERATA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA ZLOČINA IZ MRŽNJE

Maja 2020. godine, na poziv OEBS – Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), zamenik republičkog javnog tužioca, Tamara Mirović, postala je član Mreže eksperata za podršku žrtvama zločina iz mržnje, koju čine predstavnici državnih institucija i organizacija civilnog društva.

Mreža eksperata formirana je u okviru projekta Unapređenje svesti i resursa zainteresovanih strana za podršku žrtvama zločina iz mržnje (EstAR), koji se zajedno sa VBRG – Udruženjem savetovališta za žrtve desničarskog, rasističkog i antisemitskog nasilja (Nemačka), sprovodi u 41 državi članici OEBS u periodu 2020 – 2021. godine.  Mreža eksperata formirana je sa ciljem da se prikupe i razmene znanje, informacije i praktična iskustva o određenim aspektima podrške žrtvama zločina iz mržnje.

Vebinar o inauguraciji Mreže eksperata, održan je 28. maja 2020. godine.

Prva online konferencija EstAR projekta, na kojoj je učestvovao i predstavnik Republičkog javnog tužilaštva, održana je u periodu od 8-10. oktobra 2020. godine. Na Konferenciji je predstavljen analitički rad Razumevanje potreba žrtava zločina iz mržnje, kao i Nacrt izveštaja o postojećim strukturama podrške i specijalizovanim službama za žrtve zločina iz mržnje, za čiju su izradu korišćeni podaci koje su članovi mreže prethodno dostavili kroz odgovore na poseban upitnik. Takođe, tokom konferencije eksperti su imali priliku da razmene iskustva i dobre prakse od značaja za unapređenje položaja žrtava zločina iz mržnje.

2. ESKPERTSKA GRUPA ZA IZRADU NACRTA IZMENA I DOPUNA KRIVIČNOG ZAKONODAVSTVA I PRATEĆIH PODZAKONSKIH AKATA U OKVIRU PROJEKTA „PODRŠKA ŽRTVAMA I SVEDOCIMA KRIVIČNIH DELA U SRBIJI"

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva, Tamara Mirović, kao član ekspertske grupe za izradu nacrta izmena i dopuna krivičnog zakonodavstva, obrazovane kao deo aktivnosti 2.1.1. u okviru Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela za period 2019 – 2025. godine, učestvovala je na online sastancima ekspertske grupe, održanim 8, 16 i 23. jula 2020. godine, na kojima su razmatrani predlozi za izmenu i dopunu relevantnih procesnih i materijalnih zakona.

Izvor: RJT, Datum: 05.10.2020.