Sastanak Republičkog javnog tužioca sa Ambasadorom SR Nemačke
28022019 1

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac je 26. februara 2019. godine u Republikom javnom tužilaštvu održala sastanak sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Njegovom Ekselencijom, gospodinom Tomasom Šibom i saradnicima.


U toku sastanka Republički javni tužilac je ambasadora upoznala o predstojećoj poseti našem tužilaštvu generalnih tužilaca iz nemačke savezne pokrajine Bavarska - Minhena, Nirnberga i Bamberga, što predstavlja nastavak uspešne saradnje započete posetom Republičkog javnog tužioca SR Nemačkoj 2018. godine. Republički javni tužilac je naglasila značaj saradnje sa nemačkim institucijama, te istakla da srpsko i nemačko tužilaštvo smatraju jedni druge partnerima i da imaju nameru da unaprede i prodube saradnju u narednom periodu.


Takođe je pohvaljena saradnja koju Republičko javno tužilaštvo ostvaruje u oblasti međunarodne pravne pomoći sa predstavnicima nemačke policije i drugih državnih organa koji se bave suzbijanjem kriminala pri Ambasadi SR Nemačke u Beogradu, kao i podrška koju nemački tužioci putem IPA projekata Evropske Unije i u okviru „EUROJUST"-a, pružaju Republičkom javnom tužilaštvu, što doprinosi jačanju međunarodne saradnje našeg tužilaštva.


Ambasador SR Nemačke izrazio je zadovoljstvo zbog uspešne saradnje koja funkcioniše na svim nivoima i ocenio kao veoma pozitivnu najavu dolaska nemačkih tužilaca u Srbiju. Takođe je ocenio da je važna saradnja izmedju tužilaca i nadležnih organa i kontakt tačaka nemačkih policijskih i pravosudnih organa koja se ostvaruje sa Republičkim javnim tužilaštvom, te da očekuje da će se bliska saradnja nastaviti i intenzivirati u budućnosti, posebno pozdravljajući ispunjenje zakonskih pretpostavkih i otpočinjanje pregovora radi učlanjenja Republike Srbije i njenih nadležnih organa u evropsku mrežu za koordinaciju krivičnih istraga i medjunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima „EUROJUST".

Izvor: RJT, Datum: 26.02.2019.