Sastanak Republičkog javnog tužioca sa Federalnim tužiocem Kraljevine Belgije
8uqktkqTURBXy9jYWM3NWU4NmVmMDE2ZWQyNTIzM2QyNzNkYzk4YTZlOS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjb

Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, boravi u službenoj poseti Federalnom tužilaštvu Kraljevine Belgije na poziv Federalnog tužioca Kraljevine Belgije, Frederika van Leuv-a, radi razmene iskustava u borbi protiv terorizma.


Na sastanku između Republičkog javnog tužioca Srbije i Federalnog tužioca Belgije, koji je održan 3. jula 2017. godine, istaknuto je da Republičko javno tužilaštvo Republike Srbije i Federalno tužilaštvo Kraljevine Belgije imaju izuzetnu saradnju i da je bliska i neposredna saradnja koju ova tužilaštva ostvaruju na osnovu Memoranduma o saradnji iz 2010. godine preduslov za uspešnu i efikasnu borbu protiv terorizma i povezanih krivičnih dela.


Zagorka Dolovac je naglasila da je brza i direktna međunarodna saradnja ključ uspeha u odgovoru države na izazove savremenog kriminala, a naročito u borbi protiv terorizma, i da će Republičko javno tužilaštvo nastaviti da bude pouzdan partner Federalnom tužilaštvu Kraljevine Belgije u borbi protiv ovih najtežih krivičnih dela.


Naročito je naglašeno da Republičko javno tužilaštvo jača svoje kapacitete i sprovodi obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 24 u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, i da su razmena iskustava i stručno usavršavanje, kao i podrška Federalnog tužilaštva Kraljevine Belgije Republičkom javnom tužilaštvu, izuzetno značajni upravo u ispunjavanju evropskih standarda i pristupanju Evropskoj Uniji.

Datum: 04.07.2017.