Tasovac: Vlasnici medija prebacuju odgovornost na vlast
20150318022006 (1)

Beograd - Saradnja Ministarstva kulture i informisanja sa republičkim tužilaštvom i policijom i njihova direktna komunikacija sa medijskom zajednicom je najbolji način da se ubuduće tehnički problemi nastali nepridržavanjem elementarnih sigurnosnih mera u virtuelnom svetu, ne proglašavaju napadima na sajtove i slobodu izražavanja, izjavio je juče ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na otvaranju savetovanja o bezbednosti informativnih sajtova koje je održano u beogradskom Medija centru.

Prema njegovim rečima, primetno je sve češće prebacivanje odgovornosti sa vlasnika informativnih sajtova i urednika na vlast, uz odsustvo samokritike i samoregulative za sadržaje koji se ponekad graniče sa dobrim ukusom i osnovnim pravilom da se čuju obe strane.

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je istakao da su dela sajber kriminala najčešće međunarodnog karaktera i da je međunarodna saradnja neophodna u njihovom suzbijanju.

 

- Informativni sajtovi danas svojim korisnicima daju veliku ulogu, jer čitaoci mogu da komentarišu vesti i baš ta otvorenosti znači veliku ranjivost. Što je veća posećenost sajtova, to su oni zanimljiviji za sajber napade, naveo je Stefanović.

 

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac je naglasila da je tužilaštvo otvoreno za saradnju sa medijima i da hitno postupa po svim predmetima u kojima su se kao žrtve našli novinari.


Izvor: Danas, Datum: 18.03.2015.