Tužilac Zagorka Dolovac u poseti Velikoj Britaniji
P2259135

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac boravila je u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji i prisustvovala Globalnom pravnom samitu sa predstavnicima pravosudnih institucija iz više od 80 zemalja. 


Zagorka Dolovac sastala se sa ministrom pravde Simonom Hjuzom, direktorom Kraljevskog tužilaštva Alison Saunders, kao i sa rukovodiocima za Zapadni Balkan i pristupanje EU u Ministarstvu spoljnih poslova, Polom Gasketom i Polom Lakinom. 

Takođe, susrela se i sa ministrom pravde SAD Erikom Holderom i zamenikom pomoćnika ministra pravde SAD Brusom Švarcom, kao i sa Vrhovnim tužiocemEngleske i Velsa Džeremi Rajtom i Lordom kancelarom Krisom Grejlingom. 


Zagorka Dolovac i njena koleginica iz Kraljevskog tužilaštva Alison Saunders

Na sastancima je razgovarano o povećanju efikasnosti primenomnovog Zakonika o krivičnom postupku, značaju samostalnosti javnogtužilaštva i unapređenju međusobne saradnje.

- Izražena je spremnost da se pruži podrška Republičkom javnom tužilaštvu da kroz borbu protiv kriminala doprinese jačanju stabilnosti, vladavine prava i pristupanju Srbije Evropskoj Uniji - kažu u tužilaštvu. Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije izrazilo je podršku evropskoj budućnosti Srbije i brzom napretku procesu pristupanja EU. 

Izvor: Blic, Datum: 27.02.2015.