Grom 1: Uhapšeni veliki dileri droge, pretres 1.165 objekata
Vucic

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u akcijama Grom i Grom 1, biti procesuirano namanje 500 lica i poručio narko dilerima da im pakao tek predstoji jer akcije protiv njih neće prestati dok se potpuno ne izleči društvo od te pošasti.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Vučić je precizirao da je od jutros od 4.30 u akciji privođenja narko dilera Grom 1 privedeno 128 lica.

Vučić je istakao da su tokom jutrošnje akcije uhapšene i neke serijske ubice, ljudi koji su vršili nekoliko ubisava, razbojsništava kao i da su neki zadržani zbog nelegalnog posedovanja oružja.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da su u okviru akcije Grom uhapšena i četiri strana državljanina zbog razbojništva na teritoriji Srbije.

Govoreći o saradnji policije, Tužilaštva i ostalih u akcijama borbe protiv korupcije i kriminala, Veljović je poručio da "nema zadatka koji ne možemo zajedniči da realizujemo" i dodao da se s Gromom neće završiti ta borba.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je da su današnjoj akciji Grom 1 uhapšeni "ozbiljni narko dileri koji su bili na samom vrhu piramide" i poručila da niko nije jači od države.

 

 

Izvor: Tanjug (http://tanjug.rs/videodet.aspx?galID=114800&videoID=661559);

"Iz zakonskih razloga nismo u mogućnosti da saopštavamo imena uhapšenih lica, ali vam mogu reći da su ovog puta na meti države ozbiljni narko dileri koji su na samom vrhu piramide", rekla je Dolovac, naglasivši da današnja akcija nije kraj borbe sa narko klanovima.

"Ma koliko mislili da su jači od države, to nije tačno, nisu jači od države", poručila je Dolovac, koja je pohvalila sve policajce i tužioce koji sprovode akciju Grom, napominjući da im podrsku pruža Biro za koordinaciju službu bezbednosti.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je akcija "Grom 1", usmerena, pre svega, na unutaršnju dilersku mrežu koja nastupa onda kada droga već stigne u našu zemlju.

"U ovom slučaju, predmet akcije nije bio put droge kako ona dolazi do Makedonije ili Srbije, već udar na dilersku mrežu", rekao je Dačić.

U današnjoj istovremenoj akciju "Grom 1" na području Srbije određena je mera zadržavanja do 48 sati za 124 osumnjičene osobe, tužilaštvu je sprovedeno sedam lica, oduzeto skoro 20 kilograma različite vrste droge, više od 50 vrsta različitog oružja, pronađeno je šest osoba po potragama, rasvetljeno osam krivičnih dela.

Oduzeto je 19.540,02 grama kokaina, heroina, marihuane i droge amfetaminskog tipa, 938 tableta sintetičkih droga, 63 paketića heroina, 72 paketića marihuane, paketić hašiša, paketić kokaina, četiri bočice metadona, saopštio je MUP Srbije.

Zaplenjeno je 16 vagica za precizno merenje, pet laboratorija za proizvodnju marihuane sa 200 stabljika i 30 tegli sa osušenom marihuanom, 31 pištolj, 23 puške bez dozvole, pištolj-olovka, 3.177 komada municije, navodi se u saopštenju.

U akciji je, kako se navodi, oduzeto 504 grama plastičnog eksploziva, jedna detonatorska kapisla, štapin, jedna bomba, 74.000 evra, šest automobila visoke klase u vlasništvu dilera droge, tri vozila i dva kombi vozila sa falsifikovanim oznakama.

Izvršen je pretres na 1.165 adresa, na kojima je pronađeno 1.045 osoba, navodi se u saopštenju i ističe da će redovnim putem, po nalogu nadležnih tužilaštava biti podnete krivične prijave protiv 115 lica.

U ranim jutarnjim časovima policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalne antiterorističke jedinice, Protivterorističke jedinice, Žandarmerije i 27 policijskih uprava, u saradnji sa nadležnim javnim tužilaštvima, a po zahtevu Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, izvršili su istovremenu, koordiniranu centralnu akciju "Grom 1", na području Srbije.

U akciji Grom, početkom decembra, protiv osumnjičenih za trgovinu drogom, na teritoriji čitave Srbije zaplenjeno je više od 21 kilograma droge i privedena su 124 osumnjicena, od kojih je 70 zadržano u pritvoru.


Datum: 10.01.2014.

Najave događaja