Mermorandum o saradnji
Tuzilastvo 4

Memorandum o razumevanju potpisali su Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, predsednica NVO „Astra", Marija Anđelković i partner memoranduma, njegova ekselencija g-din Fransoa Xavier Deniau.

Prvi čovek ambasade Francuske u našoj zemlji, nakon zaključenja sporazuma, izjavio je: „Veoma se radujem što su Republičko javno tužilaštvo i NVO „Astra" odlučili da ozvaniče saradnju kako bi povećali efikasnost u radu i unapredili zaštitu žrtava trgovine ljudima u sudskim postupcima".

Zagorka Dolovac, Republički javni tužilac zahvalila se ambasadi Francuske na pruženoj podršci i obećala da će srpsko tužilaštvo nastaviti da bude partner svih institucija i organizacija koje se bore protiv trgovine ljudima.

Predsednica „Astre" istakla je da je ovo prvi sporazum koji se potpisuje između jedne nevladine organizacije i pravosudne institucije, naglasivši da je zaključenje ovog memoranduma značajan korak napred za Republiku Srbiju, ne samo u saradnji sa civilnim sektorom, već i uspostavljanju međusektorske saradnje svih aktera koji su uključeni u suzbijanje trgovine ljudima i brigu o žrtvama ovog krivičnog dela.

O značaju ovog sporazuma govorio je i šef delegacije Evropske Unije u Srbiji, g-din Vincent Degert. On je izrazio svest o problemima vezanim za problem trgovine ljudima koji su aktuelni u našoj zemlji. „Jako je važno da se Srbija kao kandidat za članstvo u EU zalaže za borbu protiv trgovine ljudima, ali  da se to zalaganje pokaže u radu kroz broj presuda i težinu kazni dosuđenih počiniocima, zaključio je g-din Degert".

Potpisnici sporazuma uvereni su da će međusobnom saradnjom uspeti da doprinesu rešavanju brojnih problema na slučajevima trgovine ljudima. Cilj je poboljšanje položaja i zaštite prava žrtava na sudu, ali će se raditi i na doslednom krivičnom gonjenju, te upoznavanju svih zaposlenih u pravosudnim organima o specifičnostima problema trgovine ljudima.

Datum: 17.09.2012.

Poslednji događaji