Republički javni tužilac u zvaničnoj poseti Evroxast-u
290621 1

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac održala je danas, 28. juna 2021 godine, radni sastanak sa predsednikom i potpredsednikom pravosudne mreže za saradnju Evropske Unije ”Evroxast”, gospodom Ladislavom Hamranom i Klausom Mejer Kabrijem, u okviru prve redovne evaluacije saradnje između Republike Srbije i ”Evroxast”-a, koja se ostvaruje na osnovu Sporazuma o saradnji potpisanog između ovog važnog tela Evropske Unije i naše zemlje 12. novembra .2019. godine.

Tokom sastanka razgovarano je o rezultatima saradnje između javnog tužilaštva i drugih nadležnih organa Republike Srbije i Evroxast-a, uključujući najvažnije uspehe postignute u prvih godinu dana primene Sporazuma, kao i o značaju koji zajednički rad sa ovom važnom pravosudnom mrežom Evropske unije ima za kvalitet i efikasnost međunarodne pravne pomoći i borbu protiv transnacionalnog organizivanog i drugog teškog kriminala. 

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je posvećenost Republičkog javnog tužilaštva međunarodnim tužilačkim i pravosudnim odnosima, a  naročito saradnji sa Evroxast-om, u kom cilju je 9. marta .2020. godine u Evroxast-u otvorena Kancelarija tužioca za vezu Republike Srbije, koji je preuzeo svoje dužnosti i ostvaruje intenzivnu saradnju sa predstavnicima zemalja članica Evropske Unije i drugih zemalja koje učestvuju u radu ove mreže. 
Predsednik i potpredsednik ”Evroxast”’a su ocenili da je saradnja javnog tužilaštva i pravosuđa Srbije i ”Evroxast”-a bila izuzetno uspešna, uprkos epidemiji Covid-19, i da je tokom 2020. godine ostvaren porast obima zajedničkog rada od 62.5 % u poređenju sa 2019. godinom, što dalje svedoči o značaju primene Sporazuma i njegovoj uspešnoj primeni. 

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac i predsednik Evroxast-a Ladislav Hamran zaključili su da ova zvanična poseta i ostvareni rezultati u proteklom periodu potvrđuju da Srbija nastavlja da bude u samom vrhu država sa kojima ”Evroxast” ima najintenzivniju saradnju i izrazili duboko uverenje da će se ovi uspesi nastaviti i unaprediti u budućnosti. 

Izvor: RJT, Datum: 28.06.2021.

Poslednji događaji